Onderhoud aan RVS producten

 

Roestvast staal of roestvrij staal?

RVS is een afkorting die staat voor “Roest- Vast-Staal” maar wordt in de volksmond ook wel roestvrij staal genoemd. Deze naam is eigenlijk niet juist omdat dit materiaal niet echt helemaal roestvrij is. In België wordt dit materiaal ook wel INOX genoemd.

Waar is RVS uit opgebouwd?

RVS is een legering van hoofdzakelijk de volgende elementen: ijzer, chroom, nikkel en koolstof, vaak aangevuld met molybdeen, titanium, mangaan, stikstof of silicium. Om van echt roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.

Soorten RVS

Er bestaan vele soorten RVS, speciaal ontwikkeld voor gebruik in de Offshore en chemische industrie waar het materiaal bestand moet zijn tegen de meest agressieve stoffen, temperaturen en weersinvloeden. We zullen ons hier alleen beperken tot de twee meest gebruikte types RVS voor interieur en exterieur.

  • RVS 304 bevat 18% chroom en 8% nikkel.
    Deze legering is in zachtgegloeide toestand niet-magnetisch en in koudvervormde toestand zwak magnetisch. RVS 304 wordt veel gebruikt voor interieur artikelen.
  • RVS 316 bevat 16% chroom, 10% nikkel en 2% molybdeen.
    Deze legering is door de toevoeging van molybdeen meer corrosiebestendig. Vooral in zure en zoute omgevingen zoals aan de kust, in zwembaden of onder de rook van Schiphol wordt het gebruik van RVS 316 aangeraden.

 

RVS 316 word toegepast bij Entry, PaxLock en de Marine lezers.

Wat maakt roestvast staal roestvast?

Het chroom in de legering, vormt onder invloed van zuurstof een ondoordringbaar “passieve laag”. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen inwerking van zuurstof en verontreinigingen waardoor roestvorming kan ontstaan. Bovendien heeft roestvast staal de unieke eigenschap dat het zich onder invloed van voldoende zuurstof zelf herstelt als het beschadigd wordt. Regelmatig schoonmaken met een goed onderhoudsproduct voor RVS is voldoende om roestvast staal er zelfs na jaren nog mooi en glanzend uit te laten zien.

Soorten corrosie

  • Putcorrosie:
    Roestvaste staalsoorten zijn zeer gevoelig voor chloor. Zwembadwater, bleekwater en zoutzuur zijn zeer agressief op roestvast staal. Putcorrosie is het verschijnsel waarbij zich putjes in het oppervlak vormen. Als bijvoorbeeld RVS 304 in contact komt met zwembadwater, dan zal het chloor plaatselijk de beschermende chroomoxidelaag aantasten. Er ontstaat dan het begin van een ondiep putje, waar zich weer meer chloorionen verzamelen, waardoor de aantasting op die plaats doorgaat en het putje dieper wordt. Uiteindelijk ziet het materiaal er grotendeels gaaf uit, maar met een aantal putjes over het oppervlak.
  • Spleetcorrosie:
    Deze vorm van corrosie treedt op in spleten en overgangen waarin geen zuurstof kan doordringen. Doordat het zuurstof op die plaatsen niet ververst wordt zal er hier een ophoping van zouten (vooral chloriden) ontstaan. Deze zouten zullen de oxidehuid beschadigen. Door het ontbreken van voldoende zuurstof kan de zichzelf beschermende oxidehuid niet herstellen met alle gevolgen van dien.
  • Contactcorrosie:
    Contactcorrosie ontstaat wanneer RVS in contact komt met een ander, minder edel metaal. Het minst edele metaal zal door het potentiaalverschil versneld gaan oxideren. Het wordt dan ook ten zeerste aangeraden om RVS altijd met RVS bevestigingsmaterialen te bevestigen.
  • Besmettingscorrosie of vliegroest:
    Dit is de meest bekende en tevens onbegrepen vorm van corrosie op roestvast staal. Besmettingscorrosie wordt in de volksmond ook wel “Vliegroest” genoemd en ontstaat door kleine staaldeeltjes die op een roestvast staaloppervlak terechtkomen of neerdwarrelen. De toetreding van zuurstof wordt op die plaatsen belet zodat het metaaloppervlakte plaatselijk actief wordt. De metaaldeeltjes kunnen bv afkomstig zijn van gereedschappen zoals zagen, vijlen, staalborstels of vonkenregen van een slijpschijf of slijpsteen. Ook rondom woningen in de nabijheid van een treinspoor hebben verhoogd risico voor vliegroest op hun roestvast staal. Zodra men vliegroest ziet ontstaan is het zaak om dit direct te verwijderen. Dit kan met een sopje en een goede RVS reiniger zoals Innoshine B570. Roestvast staal wat al ernstig is aangetast dient men adequaat te poetsen en in sommige geval zelfs professioneel te laten beitsen en passiveren.

Reinigen en onderhoud van roestvast staal

Om uw RVS producten welke buiten geplaatst zijn mooi en duurzaam te houden en aanslag of bruine vlekken te voorkomen, raden wij aan deze regelmatig te onderhouden. Er zijn diverse schoonmaak- en onderhoudsproducten speciaal voor RVS te koop. Als u regelmatig het oppervlak inspuit met een RVS-reiniger, vervolgens inwrijft met een zachte doek en schoonwrijft ontstaat er een beschermlaag. Hierdoor zullen uw RVS producten bestendiger worden tegen aanslag en vlekken. Daarnaast blijven de producten duurzaam in gebruik bij regelmatige behandelingen.

Reinigingsmiddel

Een voorbeeld van een goed reinigingsmiddel is Innoshine B570 Vliegroest verwijderaar. Innoshine B570 is een speciale dieptereiniger die oxiden en roest verwijdert van roestvast staal. Het is een witte viscose vloeistof op basis van organische zuren en oppervlak actieve stoffen zonder schuurmiddel. Het is geschikt voor intensieve reiniging van vervuilde RVS oppervlakken zoals vliegroest en andere roestige plekken die ook wel theevlekken worden genoemd.

Het is beslist geen beitsmiddel want het tast het metaal niet aan. Innoshine B570 is daarom zacht voor metaal maar zeer hard tegen oxiden en vuil.

Bij RVS producten die zich binnen in een gebouw bevinden in droge omstandigheden is het corrosierisico gering. Het reinigen van het roestvast staal dient dan ook alleen uit het oogpunt van uiterlijk of hygiëne gedaan te worden. Mochten er zich op de oppervlakte vervuiling bevinden zoals zand- en stofresten, dan dienen deze van tevoren met water verwijderd te worden daar er anders krassen kunnen gaan ontstaan. Als het oppervlak droog is kan men reinigen met een RVS reiniger.

Schoonmaakmiddelen die men absoluut moet vermijden zijn: zoutzuurhoudende middelen, chloorbleekloog, schuursponsjes van niet roestvast staal en harde schuurpoeders.

Bronnen:
Wikipedia, emergometal.com

Heeft u nog vragen?
Onze technische support is te bereiken via support@paxton-benelux.com. Of telefonisch voor Nederland: +31 (0) 76 3333 999 voor België: +32 (0) 784 85 147.

Let op: Alle informatie en specificaties zijn correct op het moment van publicatie, maar kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Neem te allen tijde contact op met onze support afdeling om de juistheid te verifiëren.